Vuoden teatteriteko Klaukkalan Nuorisoseuran Teatteri Roinelalle

Klaukkalan Nuorisoseura - Tirlittan - kesäteatteri 2015 -3

Vuoden teatteriteko -palkintona myönnettävä Esko-patsas on tänä vuonna luovutettu Klaukkalan Nuorisoseuran Teatteri Roinelalle. Teatterissa toteutettiin vuonna 2015 kylän ensimmäinen kesäteatteriesitys ja uudenlainen kesäteatteri-innovaatio: piknik-teatteri. Seurantalon takapihalla esitetty Tirlittan sai paljon kiitosta kylältä, josta kesäteatterimahdollisuus on aiemmin puuttunut.

Klaukkalan Nuorisoseuran Teatteri Roinela on toiminut vuodesta 2001. Tällä hetkellä toimivia ryhmiä on seitsemän, ohjaajia kahdeksan ja apuohjaajia kuusi. Viime kesänä aloitettu kesäteatteritoiminta kokosi eri-ikäisiä harrastajia, ohjaajia, entisiä harrastajia ja harrastajien vanhempia yhteen.

Lavarakenteiden ja katsomon puuttuessa Teatteri Roinelan väki innovoi esityksen alustaksi piknik-kesäteatterin, jossa näyttämönä toimi talon pihapiiri ja katsomona katsojien tuomat viltit. Esitys saatiin aikaan suuren talkoojoukon avulla.

Positiivisen palautteen siivittämänä Teatteri Roinela on suunnittelemassa kesälle 2016 uutta piknik-kesäteatteria.

Vuoden teatteriteko

Esko-patsas-lapinakyvyys-kuvaaja Aimo WalamiesNuorisoseurajärjestön teatteriryhmille vuodesta 1948 jaettu Esko-kiertopalkinto o­n taustaltaan Aleksis Kiven Nummisuutareiden Eskon kuvitteellinen näköispatsas. Pronssisen patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio (1909-1969).

Vuosina 1974 – 1979 Esko jaettiin Seinäjoen Harrastajateatterikesän kiertopalkintona kunnes se palautui vuonna 1980 takaisin nuorisoseurajärjestön pariin. Vuodesta 2010 patsas on myönnetty Vuoden teatteriteosta.

Teatteri Nuorisoseuroissa

Noin puolet Suomen harrastajateattereista, noin 300 näyttämöä, kuuluu nuorisoseurajärjestöön. Mukana on lapsiteatteria, nuorisoteatteria, kesäteatteria, yhteisöteatteria, pienimuotoisia esityksiä, maakunnallisia produktioita, paikallisia tarinoita, kokeilevaa teatteria ja perinteisiä käsikirjoituksia. Nuorisoseurojen teatteritoiminta perustuu paikallisuuteen ja yhteisöllisyyteen ja tarjoaa mahdollisuuksia teatterin harrastamiseen ilmaisutaito- tai teatterikerhoissa, taiteen perusopetuksen mukaisessa toiminnassa, teatteriesityksessä näyttelijänä, ohjaajana tai lavastajana, sekä erilaisilla kursseilla, koulutuksissa, tapahtumissa ja katselmuksissa.